Linge-kar

 

Bjørn Pedersen

1922-2012

  

 

Innholdsliste:

 

Oppvekst

 

Krigsutbrudd

 

Opplæring

 

Operasjoner

 

Krigsfange

 

Etter krigen

 

Utmerkelser

 

Div. bilder I

 

Div. bilder II

 

Kilder og ref.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommando-operasjoner

 

Sabotasjeaksjonene som Linge-karene utførte i Norge er grundig skildret i bøkene om Linge-karene, bl. a. i boka «Kompani Linge» bind I. Av grunner som vi skal høre om senere, fikk ikke Bjørn anledning til å delta i mange aksjoner i Norge. Den viktigste er omtalt i boken, s. 139f. Her kan nevnes at linge-karene løytnant Deinboll, Olav Sættem og Bjørn Pedersen i september 1942 gjennomførte en vellykket sabotasjeaksjon i Thamshavn i Orkanger, der 5000 tonneren NORDFAHRT ble senket. 

 

Admiral Sir Lionel Wells som hadde kommandoen over Orknøyene og Shetland, bestemte høsten 1943 å bruke seks Welman ubåter i et raid mot bl.a. flytedokken i Bergen. Operasjonen var i regi av Royal Navy men noen av ubåt-pilotene var nordmenn fra Komapi Linge, og en av dem var Bjørn. Den 17 nov. 1943 forlot tre MTB’er Shetland med ubåtene ombord. To av dem fikk motortrøbbel og hele styrken måtte returnere. Deretter ble det bestemt å forsøke operasjonen med bare to MTB’er og fire ubåter. Disse var bemannet av to menn fra Kompani Linge og to menn fra den britiske marinen. Nytt forsøk ble gjort den 20. november. Motortorpedobåtene MTB635 og MTB625 forlot da Lunna Voe, Shetland, og om bord var de fire ubåtene, Welman W45 (pilot: Lt. C. Johnsen), W46 (pilot: Lt B. Pedersen) , W47 (pilot: Lt. B. Marris) og W48 (pilot: Lt. J. Holmes).

Ubåtene ble sjøsatt ved Solviksund og greidde å trenge inn i innerste del av Bergen havn. Bjørn i den første ubåten viste vei tvers gjennom minefeltet som forsvarte havnen. På grunn av ubåtens manglende periskop, måtte BP gå til overflaten for å orientere seg. Straks båten brøt overflaten, kom den inn i lysstrålen fra en morse-lampe om bord på en tysk minesveiper som lå og signaliserte til en destroyer.

 

Minesveiperen åpnet straks ild, ubåten ble truffet og Bjørn ble tvunget til å forlate båten. Da tyskerene plukket ham opp, ble han spurt om han ikke visste at han var midt i et minefelt, Bjørn skal da ha svart: «Selvfølgelig visste jeg det, men jeg hadde ikke ventet å møte dere her.»

De andre i gruppen skjønte at noe hadde gått galt og hele operasjonen ble dermed avbrutt og de andre returnerte tilbake, ut i fjorden. De tre andre ubåtpilotene senket sine båter og måtte deretter tilbringe to og en halv måned i skjul i Norge, beskyttet av lokale motstandsstyrker. Ikke før den 6. februar 1944 ble de plukket opp og kunne returnere til England.

 

Welman-ubåten ble etter aksjonen i Bergen vurdert som uegnet til krigsoperasjoner og ble tatt ut av bruk. Den viktigste problemet med båten var mangelen av periskop. For å orientere seg, måtte piloten manøvrere slik at «tårnet» stakk opp over sjøflaten og selv da var sikten svært begrenset og som vi har hørt, fikk dette katastrofale konsekvenser for Bjørn Pedersen. Det ble trolig produsert ca 100 slike ubåter, og kun noen få eksemplarer finnes i dag på forskjellige marine-museer. Bjørns ubåt ble senere hentet opp av tyskerne og finnes i dag på Marinemuseet i Horten.

 
 
Redigert av Martin Furseth, august 2015